Skutki przejedzenia

Skutki przejedzenia

Jak poradzić sobie z przejedzeniem? Najprostsza odpowiedź brzmi: jeść mniej, wolnej i z większą rozwagą. No dobrze, ale jeśli jednak nie posłuchaliśmy mądrych rad i siedzimy teraz na fotelu ledwo żywi i obawiamy się, że zaraz pękniemy? Jak złagodzić skutki przejedzenia? Skąd w ogóle bierze się to straszne uczucie?

Zgaga

Zgaga, czyli to palenie i pieczenie za mostkiem, jest spowodowane niczym innym jak cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Jak sobie z nią poradzić?

  • Nie jedz czekolady i cebuli, zrezygnuj z kawy, tłuszczów i cytrusów.
  • Odepnij guzik, pasek lub po prostu przebierz się w wygodne ubranie, ponieważ ucisk na żołądek nasila zgagę.
  • Unikaj pozycji leżącej, aby zapobiec cofaniu się treści pokarmowej do przełyku.
  • Sięgnij po leki zobojętniające kwas solny i osłaniające błonę śluzową żołądka i przełyku.

Wzrost ciśnienia

Obfity posiłek wywołuje wydzielanie norepinefryny, która powoduje wzrost ciśnienia. Badania naukowe pokazują, że zawały serca zdarzają się czterokrotnie częściej po obżarstwie. Jeśli więc masz problemy z nadciśnieniem, warto zadbać o swoje serce, nawet podczas świątecznego ucztowania. Postaraj się jeść mniejsze porcje lub robić dłuższe przerwy między posiłkami.

Chęć na drzemkę

Senność po jedzeniu, błogie lenistwo i: „Muszę teraz poleżeć” – znasz to? To czysta fizjologia. Twoja senność jest skutkiem nadmiernie wypchanego żołądka, który wysyła do mózgu sygnał, że teraz trzeba przejść w tryb „odpoczynku i trawienia”. Cała energia kierowana jest wtedy ku procesom trawiennym. Należy jednak pamiętać o tym, że poposiłkowa drzemka sprzyja powstawaniu nadwagi, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest lekka aktywność fizyczna – np. spacer. Oprócz pozbycia się problemów żołądkowych spalisz zbędne kalorie, a świeże powietrze zadziała orzeźwiająco.

Wzdęcia

Pierwsza rzecz, którą robi przepełniony żołądek to pozbywa się niepotrzebnych gazów. Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć trzeba jeść wolniej, dokładnie przeżuwać kęsy i… przestać zawzięcie gadać podczas jedzenia. Jeżeli jednak na to już za późno i wzdęcia są bardzo Ci dokuczają, możesz sięgnąć po dostępne bez recepty środki do zwalczania zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. Espumisan) lub zastosować się  do starych domowych sposobów:

  • Pomogą ziołowe napary z mięty, kopru włoskiego lub anyżu. Przyśpieszają trawienie i mają działanie wiatropędne. Powinna pomóc także łyżeczka zmielonego kminku lub majeranku popita szklanką ciepłej wody. Po zioła sięgaj, gdy 2 godziny po jedzeniu pojawią się gazy.
  • Wybierz się na spacer – aktywność fizyczna pomoże szybciej przedostać się pęcherzykom gazu przez przewód pokarmowy.

Uczucie ciężkości

Przeładowanie żołądka jedzeniem, zwłaszcza tłustym i ciężkostrawnym, obciąża także wątrobę i trzustkę. Możesz wtedy mieć uczucie nieprzyjemnego rozpychania. Często pojawiają się również bóle w prawym boku.

Jednym z najprostszych sposobów na poradzenie sobie z uczuciem przejedzenia jest picie herbaty. Do wyboru masz czarną, miętową, z rumianku, mięty pieprzowej lub dzikiej róży. Zalej herbatę gorącą wodą (nie wrzątkiem), przykryj i odstaw na 3 minuty. Aromatyczny napar rozkurcza żołądek i powoduje, że przestaje w nim zalegać jedzenie, o ile wypijesz go w ciągu godziny od posiłku. Filiżanka gorącej herbaty stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pomaga organizmowi lepiej strawić tłuszcze. Podobne działanie ma herbata zielona, która szybko likwiduje uczucie pełności w żołądku. Czerwona herbata przyda się, kiedy posiłek był zakrapiany alkoholem, likwiduje bowiem przykre skutki jego działania. Wspomaga również pracę wątroby.

Dodatkowo, jeśli macie problemy z żołądkiem, warto dodać  do herbaty trochę cynamonu lub wypróbować herbatę imbirową, przyrządzoną ze sproszkowanego lub świeżego imbiru. Imbir rozgrzewa żołądek, zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii. Przy bólu brzucha warto sięgnąć po herbatkę z melisy lub rumianku. Natomiast przy przedłużającej się niestrawności, zgadze i bólu głowy najlepiej sięgnąć po napar z dziurawca.

Dodatkowe minusy przejedzenia:

Cały spożyty pokarm organizm przekształca w składniki odżywcze. Jeżeli rezerwy węglowodanów nie są zapełnione, większość spożytych kalorii zostanie zamieniona w energię krótkotrwałą. Jeżeli jednak nie dbałeś o przerwy między posiłkami i ogólną aktywność fizyczną, która pomaga spalić nadmiar kalorii, niestety, ale nadmiar energii z pochłoniętego jedzenia zostanie zmagazynowana w komórkach tłuszczowych w organizmie.

Jeżeli masz jakieś pytania napisz do nas! Specjaliści SAMtrening chętnie Ci pomogą.
UDOSTĘPNIJ