fbpx

Zamienniki cukru

Zamienniki cukru. Jakie wybierać?

Cukier spożywczy jest dostarczany organizmowi codziennie wraz z dietą, nawet jeśli staramy się odżywiać w sposób racjonalny i zdrowy. Nie jedząc słodyczy, ciast i ciasteczek wydaje nam się, że ograniczyliśmy go do minimum jednak to błąd! Cukier ukryty jest w większości produktów: sokach, napojach, jogurtach i mlekach smakowych, płatkach śniadaniowych, muesli, dżemach czy gotowych sosach obiadowych. Jego nadmierne spożycie może doprowadzić do wystąpienia zespołu metabolicznego zwiększającego ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego a także chorób sercowo – naczyniowych , zaostrzenia stanów zapalnych stawów, próchnicy zębów oraz zmniejszenia masy kostnej. Dieta obfitująca w węglowodany proste dodatkowo zakwasza organizm , który by przywrócić równowagę kwasowo – zasadową zużywa zapasy składników mineralnych.

Nie bez przyczyny cukier podobnie jak sól określa się mianem „białej śmierci”. Warto ograniczyć jego spożycie w czym pomocne może okazać się stosowanie jego zamienników.

Ksylitol – czyli cukier brzozowy jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy ale występuje także w kolbach kukurydzy, grzybach oraz niektórych owocach np. owoce leśne, gruszki, śliwki. Wyglądem i smakiem nie różni się od zwykłego cukru spożywczego, natomiast różnicę zauważa się zawartości kilokalorii. Ksylitol zawiera 230 kcal/100g co stanowi 40% mniej w porównaniu do sacharozy. Dodatkowo jest produktem posiadającym niski indeks glikemiczny IG = 8 dzięki czemu może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę  ponieważ metabolizowany jest z niewielkim udziałem insuliny.  

Stewia- jest to naturalna substancja słodząca, pozyskana w postaci glikozydów stewiolowych z liści i łodyg stewii. Jest ona słodsza 250-300 razy bardziej niż tradycyjny cukier, w związku z czym używa się jej niewielkie ilości. Ponadto jest to produkt niemal bezkaloryczny. Korzystnie wpływa na nasz organizm ponieważ jest źródłem: witamin z grupy B oraz witaminy C, cynku, potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Chroni zęby przed próchnicą, obniża ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłowy poziom insuliny.

Miód – pomimo iż ma podobną wartość kaloryczną jak cukier – 319 kcal/100g jest on zdecydowanie bardziej zalecany ze względu na swoje właściwości. Jest produktem naturalnym który działa bakteriobójczo, pobudza mózg do pracy, koi nerwy, przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, działa przeciwbiegunkowo, łagodzi przeziębienie i problemy z bolącym gardłem. Dodatkowo jest skarbnicą witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego i składników mineralnych: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza.

Syrop z agawy- zacznijmy od tego, że ma on swoje plusy i minusy. Jest to produkt słodzący pozyskiwany z różnych gatunków agawy w Meksyku.  Przed trafieniem na półki sklepowe przechodzi szereg procesów oczyszczania przez co w efekcie końcowym nie wykazuje żadnych dodatkowych właściwości zdrowotnych. Nie jest najlepszym zamiennikiem cukru ponieważ składa się głównie z fruktozy działając w podobny sposób jak syrop glukozowo – fruktozowy. Jego zaś ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny IG = 15 oraz jest do 3 razy słodszy od cukru. Fruktoza w nim zawarta wchłania się zdecydowanie wolniej niż glukoza dzięki czemu osoby chorujące na cukrzycę mogą uniknąć gwałtownego wzrostu glikemii. Jeśli chodzi o jego wartość kaloryczną wynosi ona 305 kcal/100g.

Syrop klonowy-  produkt produkowany z soku klonowego. Składa się głównie z sacharozy ( 53- 76%) dlatego należy stosować go z umiarem i nie dosładzać nim wszystkich potraw. Posiada też wysoki indeks glikemiczny IG = 65, nie jest więc zalecany cukrzykom. Pomino powyżej wymienionych negatywów nie jest to produkt bezwartościowy i dostarczający tylko pustych kalorii. Zawiera on bowiem niezbędne składniki mineralne: żelazo, selen, wapn, mangan, cynk, potas, sód oraz witaminy z grupy B. Zawiera 260 kcal/100g a więc podobnie jak ksylitol zdecydowanie wygrywa z cukrem.